Endüstriyel Yapı Market Ürünleri - İkmal Teknik A.Ş. Resmi Online Mağazası

Image
  • 28.09.2022

Matkabın Tarihçesi

Matkap, insan yaşamını kolaylaştıran bir basit el aleti olması ile bilinmektedir. Yapı, inşaat ve teknik anlamda ustaların vazgeçilmezi olan matkabın tarihçesi Homo Sapiens’e kadar uzanmaktadır. MÖ 35.000 yıllarında basit el aletleri tasarlayan insanlar bu dönemde tahtadan matkap tarzı bir cihazla ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamışlardır. Matkabın temel fonksiyonu duvarda çeşitli çaplarda delik açmak ya da bir vidayı kolayca sıkmaktır. Matkabın bu basit ama çok değerli işlevinden faydalanmaya başlayan insan yüzyıllar boyunca bu icadın avantajından faydalanmıştır. Mayalar ve sonra gelen pek çok medeniyetin kullandığı matkap, ilk dönemlerde ateş yakmak için tercih edilmiştir. Bir tahta etrafına sarılan ipin hızlı bir şekilde çekilmesiyle dönen çubuk kıvılcım yaratarak ateş yakma imkânı sunmuştur. Matkabın ilk formu bugünkünden farklı şekillerde ve amaçla kullanılmıştır. Ancak zaman ilerledikçe bugünkü anlamda matkap ortaya çıkmıştır. Kemik, fil dişi, deniz kabuğu ve boynuzdan imal edilen matkapların marangozluk, taş işleme ve diş hekimliği alanlarında kullanılması söz konusu olmuştur

Matkabın Tarihçesi Ve Matkap Türleri

Matkabın tarihçesi ele alındığında bugünkü matkaba benzeyen ilk seçenek Yaylı Matkap olarak kabul görmektedir. Yaklaşık 10.000 yıl önce tasarlanan bu matkap çeşidine farklı dönem ve medeniyetlerde rastlamak mümkündür. Özellikle Mısır’da keşfedilen bir hiyeroglifte Teb’de bir mezar işinde Yaylı Matkap kullanıldığı görülür. Antik Mısır’da kullanılan ilk matkabın MÖ 2500lü yıllara dayandığına işaret eden bilgiler vardır. Özellikle Mısır Firavunlarının mezarlarında Mısırlılar bu aletleri tercih etmiştir. Mısır coğrafyası dışında dünyanın pek çok terine yayılan bu basit el aletinin değeri git gide artıyordu.

Modern Matkabın Tarihçesi

Modern anlamda matkabın tarihçesine baktığınızda 13. yüzyılda metalden örnekler gözlemlemeniz mümkündür. Özellikle Çin’den gelen ticari heyetlerle Avrupa’ya taşınan matkap gün geçtikçe gelişti. Böylelikle de matkap daha kaliteli bir hale geldi. Zaman geçtikçe bugünkü haline yaklaşan matkabın 1835 yılında Isaac Singer tarafından yeniden tasarlandı. Singer tarafından tasarlanan matkap aslında Çinlilerin kullandığı yönteme sahipti. Çalışma prensibi alıntı olsa da bu gelişme oldukça özeldi. 1895 yılına gelindiğinde Wilhelm ve Carl kardeşler portatif bir el matkabı tasarladılar. Matkabın tarihçesinde her biri önemli bir aşama olan bu gelişmelerde en dikkat çekeni 1917 yılında ortaya çıktı. Bugün hala matkap dendiğinde akla gelen ilk markalardan bir tanesi olan Black & Decker matkap tasarladı. Modern matkabın tarihçesi de 1917 ile başlamış oldu. Geçen zaman içerisinde matkabın dönüşümü ciddi olsa da amaç daima insanın hayatını kolaylaştırmaktır. Bu anlamda elektrikli, şarjlı, pilli ve daha pek çok özelliğe sahip matkaplar vardır. 

Copyright © 2024 İkmal Online | Endüstriyel Yapı Market